GEMAAL VAN HOUTENSTRAAT VERSLAG 2019

EEN RIJKE PLAATS VOOR LIBELLEN

Aad Kleijweg

In Delft grenzend aan het Agnetapark in de Van Houtenstraat staat een gemaal met bijbehorende vijver, goed te zien op de satelietfoto's onder. Het gemaal stamt uit 1935 en is nog steeds in gebruik. In en om de vijver is aardig wat begroeing wat het een paradijs maakt voor groene kikkers en dat is goed te horen. De begroeing rondom de vijver bestaat voornamelijk uit Riet, Harig wilgenroosje, Gele lissen, Brandnetel, Smeerwortel en plaatselijk wat Bitterzoet. In 2018 heb ik regelmatig een bezoekje gebracht om de libellen die daar leven te inventariseren. Ook in 2019 wil ik hier weer regelmatig een bezoekje gaan brengen waarvan hieronder het verslag volgt. Ook worden de waarnemingen gedaan bij Westplantsoen opgenomen in dit verslag omdat deze aansluitend ligt op de route van mijn huis naar het Gemaal van Houtenstraat. De Libellen worden op deze pagina opgenomen.

 

Op de satellietfoto zien we boven het Westplantoen en recht de vijver bij het gemaal in de Van Houtenstraat

 

11-05-2019 Vandaag de eerste Libellen waargenomen, de meesten waren jonge exemplaren van de Azuurwaterjuffer zowel de mannetjes als vrouwtjes en verder vloog er één exemplaar Lantaarntje man.

 

Azuurwaterjuffer man en vrouw jonge exemplaren

Lantaarntje man jong exemplaar

 

19-05-2019 Temperatuur was te koel voor libellen, maar toch even wezen kijken. Er vlogen een paar Azuurwaterjuffer mannen rond en een paar Lantaarntjes die niet op de foto wilden.

Azuurwaterjuffer man op kleur

 

23-05-2019 Aardig zonnig weer. Azuurwaterjuffers waren druk bezig met zorgen voor het nageslacht. Naast nog wat jonge exemplaren vlogen er veel volwassen dieren als solo, maar ook als tandem en paringswiel rond en waren ze druk bezig met de ei-afzetting. Verder vlogen er wat Lantaarntje rond, alleen en als paringswiel. En ook enkele Grote roodoogjuffers alleen en als tandem.

Lantaartje paringswielen

Azuurwaterjuffer ei-afzetting

 

29-05-2019 Gaf hetzelfde beeld als 23-05-2019 qua soorten en activiteiten. In het water bij het Westplantsoen aan de kant zag ik een Larvenhuidje van een Grote keizerlibel, in eerste instantie dacht ik dat het een levende larve was, maar aan de witte draden  op de rug ( tracheeën ) kan je zien dat de Libel er al uitgeslopen is. Larvenhuidje is waarschijnlijk in het water gevallen na het uitsluipen.

Larvenhuidje van de Grote keizerlibel


Azuurwaterjuffer tandem

 

02-06-2019 Vandaag zomers weer. Buiten de gebruikelijk soorten, Azuurwaterjuffers, Lantaarntjes en Grote roodoogjuffers, vlogen er nu ook grotere soorten rond zoals Vroege glazenmakers, Grote keizerlibellen en Gewone oeverlibellen. Van de grote soorten wilde alleen de Gewone oeverlibel op de foto. Ook nieuw voor deze plek was een Vuurjuffer vrouwtje. Vandaag is dus het aantal waargenomen soorten op deze plek gestegen naar 15.

 

Gewone oeverlibel man en Vuurjuffer vrouw

 

04-06-2019 Er vlogen bij het Westplantsoen wat Vroege glazenmakers rond, en er zat een Grote roodoogjuffer die net uitgeslopen was.

 

Grote roodoogjuffer man


05-06-2019 Kwam ik dezelde soorten tegen als gisteren met dezelfde activiteiten. Wel vond ik tussen het gras aan de oever nog een Larvenhuidje van de Grote keizerlibel van 5,5 cm lengte.

 

Larvenhuidje Grote keizerlibel

 

09-06-2019 Gisteren stormde het, maar vandaag zomers weer. Velen Azuurwaterjuffers waren bezig met ei-afzetting. Dat doen ze meestal als paar, maar ik trof ook een vrouwtje aan die het in haar ééntje deed. Zag een Grote keizerlibel man die een Grote roodoogjuffer ving en ging zitten om hem op te peuzelen voor mij mooi om vast te leggen. Vroege glazenmakers gingen ook soms rusten zodat ik ze kon fotograferen. Ook zag ik een Grote keizerlibel vrouw op een lastige plek bezig met ei-afzetting.

 

Grote keizerlibel man peuzeld Grote roodoogjuffer op

Vroege glazenmaker man en Grote keizerlibel vrouw zet eieren af

Azuurwaterjuffer vrouw

 

10-06-2019 Vandaag nog een uurtje langs geweest. Bij het Westplantsoen vlogen een Vroege glazenmaker en Grote keizelibel boven het wateroppervlak. Na herhaalde confrontaties met elkaar in de lucht ging de Grote keizerlibel vlak bij mij in het riet zitten zodat ik hem mooi vast kon leggen.

 

Grote keizerlibel man

 

11-06-2019 Buiten de soorten die al eerder waargenomen zijn was er vandaag weer een nieuwe soort voor deze plek, namelijk een Viervlek mannetje. Dat brengt het totaal voor deze plek op 16 soorten. Verder zag ik een mooi Larvenhuidje van de Grote keizerlibel.

 

Viervlek man


16-06-2019 Zowel de Vroege glazenmaker en de Grote keizerlibel scheerde boven het en deden uitvallen naar elkaar. Soms gingen ze zitten, maar niet op gunstige plekken voor de foto. Verder waren er de gebruikelijke soorten. Ook nog een Lantaarnte koppel gezien die bezig waren met ei-afzetting.

 

06-07-2019 Bij het Westplantsoen vlogen Grote keizerlibellen en Vroege galzenmakers die geregeld uitvallen naar elkaar deden. Voor de foto waren ze niet beschikbaar. Bij het gemaal in de van Houtenstraat vloog een paringswiel van de Gewone oeverlibel rond. Later lieten ze elkaar los en ging het vrouwtje eieren afzetten op een paaltje van de beschoeiing dat net boven water uitstak.

 

Gewone oeverlibel bezig met ei-afzetting

 

Op datzelfde paaltje zat een net uitgeslopen Kleine roodoogjuffer de door de veel grotere Oeverlibel gemangeld werd. De Juffer probeerde zich nog wel op te pompen, maar was te beschadigd om nog een mooie Kleine roodoogjuffer te worden. Een korte tijd later was ze verdwenen, waarschijnlijk opgegeen.

 

Onfortuinlijke Kleine roodoogjuffer gemangeld door de ei-afzettende Oeverlibel

 

Verder vlogen er veel Kleine roodoogjuffers rond zowel als tandem en als solo en waren er velen ook druk bezig met eieren afzetten

 

Kleine roodoogjuffer man

 

11-07-2019 Bij het Gemaal van Houtenstraat zag ik een mannetje van de Bloedrode heidelibel en een mannetje van de Gewone oeverlibel. Verder zag ik bij het Westplantsoen een mannetje van de Grote keizerlibel. Opvallend bij dit mannetje was een grote deuk in zijn linkeroog. Zat ook weinig beweging in en liet zich van alle kanten fotograferen. 

 

Mannetje Bloedrode heidelibel en Gewone oeverlibel


Grote keizerlibel man met een grote deuk in zijn linkeroog

 

13-07-2019 Vandaag lande bij het Westplantsoen een Grote keizerlibel man vlak voor mijn voeten. Dacht eerst dat het mogelijk hetzelfde exemplaar zou zijn van twee dagen geleden met de deuk in zijn linkeroog, maar het was een ander exemplaar, hij had wel een deukje maar dan in zijn rechteroog en borststuk.

 

Grote keizerlibel man

 

30-07-2019 Vandaag was een wat ouder exemplaar van de Grote keizerlibel eieren aan het afzetten bij het gemaal in de van Houtenstraat. Ook waren er een vrouwtje van de Steenrode heidelibel en een jong mannetje wat nog niet op kleur was.

 

Steenrode heidelibel een jong mannetje en een vrouwtje


04-08-2019 Vanmorgen vlogen er boven het gazon bij het Westplantsoen meerdere Paardenbijters rond. Helaas ging er niet één zitten zodat ik hem of haar kon fotograferen. Op de foto hieronder een voorbeeld van een exemplaar wat ik afgelopen week in het Bieslandse Bos heb waargenomen.

 

Paardenbijter in het Bieslandse Bos


06-08-2019 Vandaag vloog er een Grote keizerlibel man rond, maar die ging niet zitten voor de foto. Wel was er een steenrode heidelibel vrouw die op foto en film wilde.

 

Steenrode heidelibel vrouw

 

24-08-2019 Is een beetje aflopende zaak met de libellen voor dit jaar. Was zomers weer, maar er vlogen nog maar weinig grote libellen rond. Wel waren er aardig wat Lantaarntjes zowel solo als paringswiel. Nog een paringswiel van de Kleine roodoogjuffer vast kunnen leggen.

 

Paringswiel Kleine roodoogjuffer

 

In september nog wel een paar keer er geweest, maar voor de libellen was de beste tijd voorbij. Heb in 2019 wel een aantal nieuwe soorten waargenomen, maar geen zeldzame soorten zoals in 2018. De nieuwe soorten waren de Vuurjuffer, Gewone overlibel en de Viervlek. Dit jaar heb ik wel de Grote keizerlibel man mooi kunnen waarnemen. Hierbij sluit ik de verslaglegging en kijk uit naar 2020.