DE GROTE KEIZERLIBEL

De Grote keizerlibel (Anax imperator) is de grootste vertegenwoordiger uit  de familie van de Glazenmakers (Aeshnidae). De lichaamslengte varieert tussen de 64 en 84 millimeter. Het borststuk is egaal groen met verder weinig tekening. Mannetje hebben een opvallend lichtblauw lijf en vrouwtjes variëren van groen, bruin naar blauw. Mannetjes patrouilleren langdurig boven het water langs rietkragen en oeverbegroeiing. Ze doen uitvallen naar andere grote libellen en zijn ware vliegkunstenaars en goede jagers.

 

Grote keizerlibel man

Grote keizerlibel vrouw verscholen in het groen

 

Paren doen de Grote keizerlibellen meestal in een boom en de ei-afzetting wordt door het vrouwtje alleen (solitair) gedaan. Ze landen op drijvend materiaal aan de oppervlakte van het water en zetten hun eieren af in drijvend plantmateriaal.

 

Groter keizerlibel paringswiel

 

Grote keizerlibel geland op een eendenveer voor de ei-afzetting

 

De larven leven één of twee jaren onderwater tussen de waterplanten en ondergaan meerdere vervellingen om te groeien. Voor de laatste vervelling (uitsluipen) kruipen ze uit het water om de laatste fase van hun leven verder te gaan als libel. Op de foto hieronder zien we een larve van een Grote keizerlibel die net uit het water is gekropen.

 

Grote keizerlibel larve net uit het water gekropen (In La Palma)

 

Eenmaal uitgeslopen blijven de larvenhuidjes ( Exuvium ) achter op de plek waar het heeft plaats gevonden. Hieronder staan drie voorbeelden van larvenhuidjes van de Grote keizerlibel.

 

Larvenhuidjes van de Grote keizerlibel

 

Bij het Westplantsoen in Delft kwam ik een exemplaar mannetje tegen wat zeer dicht was te benaderen. Dacht eerst dat hij dood was, maar bij lichte aanraken bewoog hij. Opvallend was de grote deuk die hij in het linkeroog had. Reactie op FB was dat hij deze heeft opgelopen kort na het uitsluipen, maar er toch oud mee geworden is.

 

Grote keizerlibel man met deuk in linkeroog

Detailfoto van de opgelopen beschadiging