KALKOVEN BRIELLE


DE N.V. STOOMSCHELPENZUIGERIJ EN SCHELPKALKBRANDERIJ IN BRIELLE

Eind vijftiger begin zestiger jaren van de vorige eeuw heb ik regelmatig fossielen schelpen gezocht bij de kalkfabriek aan het Slagveld in Brielle. Het was een hele onderneming om als kind van een jaar of tien met de fiets vanuit Delft naar Brielle te fietsen. De route ging als volgt: eerst langs de Buitenwatersloot van Delft naar Den Hoorn, dan langs de Gaag door Schipluiden naar Maasland. Van Maasland was het nog een kort stukje naar de veerpont in Maasluis. De motorveerpont Hoofd-Ingenieur Van Elzelingen bracht je naar het eiland Rozenburg over de Nieuwe Waterweg. Dan moest je het eiland Rozenburg, waar toen nog volop aardbeien werden verbouwd, in de breedte over fietsen. Het pontje van Brielle waar je zowel aan de voor als aan de achterkant op en af kon rijden bracht je over de Brielse Maas naar het vestingstadje Brielle. Het was een hele onderneming, maar toch had ik het er voor over, zeker door de spanning: wat ga ik vandaag weer vinden? Bij de kalkfabriek aangekomen moest je wel netjes toestemming vragen, maar je mocht er altijd zoeken en soms kreeg je van de man van de transportband bijzondere fossielen die hij voor verzamelaars had gered van de kalkoven. De meeste schelpen die er gevonden werden zijn in het Plioceen en Oud Pleistoceen onder te verdelen, maar soms vond je ook ouder materiaal zoals haaientandjes.

 

Prentbriefkaarten van de Veerponten Maassluis - Rozenburg en Rozenburg - Brielle

 

De schelpen in de kalkfabriek van Brielle waren afkomstig uit de bodem van de Westerschelde bij Ellewoutsdijk. Ze werden opgezogen door de stoomschelpenzuiger "Marie" die tot in 1962 dienst deed, daarna werden de schelpen opgezogen door het motorschip “Ir. P.F. van der Wallen”. Regelmatig lag er bij de kalkfabriek aan het Slagveld in Brielle een schip die weer een nieuwe voorraad schelpen kwam brengen. De schelpen werden vermalen tot grit en ook werd er gebluste en ongebluste kalk gemaakt. De kalkoven van Brielle had acht grote schoorstenen en was beeldbepalend.

 

Prentbriefkaart Brielle, Slagveld met kalkbranderij

VAN SCHELPEN TOT KALK

Voorstelling op schoolplaat met de titel "Van schelpen tot kalk" uit 1924 - 1925 laat zien hoe de werkzaamheden in een kalkfabriek er aan toe gingen

 

Selectie schelpen uit het Plioceen gevonden in de Kalkfabriek van Brielle

 

Ben geen actief verzamelaar meer en de verzameling is aan Naturalis geschonken