LIBELLEN VRIENDEN

door Aad Kleijweg

Libellen hebben heel goede ogen maar opvallend is, in tegenstelling met de meesten andere insecten, dat als je ze heel voorzichtig benaderd, ze netjes blijven zitten voor de foto en dat je ze opvallend dicht kan benaderen. Vind het ook een sport om te kijken hoever ik kan gaan of ze op mijn vinger of hand willen gaan zitten en dat is mij al een aantal malen gelukt. Ik laat ze in dit artikeltje even de reveu passeren.

De eerste die het deed, maar dan uit eigen beweging, was een Lantaarntje: aan de kleur te zien een jong mannetje die op mijn hand landde terwijl ik een andere stond te fotograferen. Foto is genomen in de Delftse Hout.

 

Lantaarntje een jong mannetje


In de Broekpolder bij Vlaardingen lukte het ook met Lantaarntjes, maar in dit geval is het een paringswiel en het initiatief ging van mij uit, maar ze maakten er geen enkel probleem van om over te stappen van blad waar ze op zaten op mijn vinger en bleven zelfs zitten terwijl ik een paar passen maakte om een betere achtergond te krijgen.

 

Lantaarntje paringswiel

 

Mooi is dat je ze op die manier zo heel mooi de details kan fotograferen.

 

Lantaarntje detailfoto van de copulatie

 

Lantaarntje portretfoto van het mannetje


Libellen brengen het grootste deel van hun leven door onder water als larven. Afhankelijk van de soort ondergaan ze meerdere vervellingen in één of meerdere jaren. Ze leven van kleinere prooidieren. Voor de laatste vervelling (uitsluipen) kruipen ze uit het water en ontstaat hun laatste levensfase als Libel. Dit is een gevaarlijke fase omdat ze tijdens het proces van uitsluipen, vleugels uitvouwen, lijf volpompen opgegeten kunnen worden als een lekker hapje. Zodra ze kunnen vliegen maken ze zich dan ook uit de voeten naar de begroeing in de omgeving waar ze veiliger zijn. Dit soort exemplaren moeten nog kleuren waar ze de tijd voor nemen. Ook dit zijn diertjes die je makkelijk kan benaderen omdat ze weinig vluchtervaring hebben. Heb twee voorbeelden van zo'n recent uitgeslopen Libel. De Kleine Roodoogjuffer en de Kleine Tanglibel.

 

Kleine roodoogjuffer net uitgeslopen

Kleine tanglibel man net uitgeslopen


Ook volwassen libellen laten zich soms verleiden om op je vinger te gaan zitten. Een mooi voorbeeld hiervan is De Grote tanglibel in de Ardeche die overstapte van een brugleuning op mijn vinger voor de foto en later weer overstapte van mijn vinger terug op de brugleuning.

Grote tanglibel


Ook een Bosbeekjuffer in de Ardeche is niet te beroerd om even op mijn vinger te gaan zitten als ik die voor hem houd en later weer overstapt naar het blad waar ze op zat.

 

Bosbeekjuffer vrouw

 

Ook de Bloedrode heidelibel in het Agnetapark in Delft landde op mijn vinger toen ik deze voorzichtig in de richting bracht naar het takje waar hij op zat en maakte vliegend een overstapje.

 

Bloedrode heidelibel man

 

Bij het Westplantsoen in Delft kwam ik een Grote keizerlibel man tegen die ik zeer dicht kon benaderen. Dacht eerst dat hij dood was, maar bij aanraking bewoog hij. Opvallen was de flinke deuk in zijn linkeroog.

Grote keizerlibel man

 

Helaas voor deze Houtpantserjuffer vrouw zat vast in een verlaten spinweb. Nog geprobeerd haar te redden, maar de spindraden plakken zo erg dat het een onbegonnen zaak was.

 

Houtpantserjuffer vrouw helaas beschadigd door spinwebdraden

 

Lantaarntje Midden Delfland 17-06-2020

 

Ben benieuwd in de toekomst hoeveel Libellen-vrienden ik nog ga maken.