DELFTSE HOUT
Paddenstoelen

Vanaf 2014 bezoek ik regelmatig de Delftse Hout voor een wandeling door de natuur. Tijdens deze wandeling houd ik mij bezig met natuurfotografie. Zo heb ik ook de paddenstoelen die in de Delftse hout voorkomen vastgelegd en worden in deze publicatie beschreven. De bedoeling van deze publicatie is om een zo volledig mogelijk overzicht te krijgen van de soorten die in dit gebied voorkomen. De soorten worden op alfabetische volgorde van Nederlandse naam kort beschreven.

 

DELFTSE HOUT

Ten noord-westen van Delft bevindt zich de Delftse Hout wat in het begin van de zeventiger jaren van de vorige eeuw is ontstaan. Eerst heeft men de recreatieplas gegraven en daarna de beplanting aangebracht. Aansluitend bevinden zich de Nootdorpse plassen en het Hertenkamp en de Heemtuin die er toen al waren en die ik voor deze publicatie tot de Delftse Hout meereken.


Asgrauwe kaaszwam - Postia tephroleuca

Gefotografeerd - 05-09-2019


15-09-2019 Meerdere exemplaren van de Asgrauwe koraalzwam in de Heemtuin waargenomen. Dit is een vrij algemene op de grond levende soort. Komt zowel voor onder loof- als naaldbomen.

ASGRAUWE KORAALZWAM " Clavulina cinerea "


12-01-2015 Meerdere exemplaren van de Berkenzwam waargenomen. De Berkenzwam komt zowel op dode als levende dikke stammen van de Berk voor.

BERKENZWAM " Piptoporus betulinus "


17-10-2016 aan de voet van een Beuk een groepje Beukwortelzwammen waargenomen. Deze algemene soort groeit zoals de naam het al zegt aan de voet of op de wortels van een levende Beuk.

BEUKWORTELZWAM " Xerula radicata " 


06-10-2018 Een soort waargenomen naast het pad wat waarschijnlijk de Bruine satijnzwam is. Het is een algemene soort die vooral op matig bemeste weilanden voorkomt.

BRUINE SATIJNZWAM " Entoloma sericeum " 


Bundelcollybia - Collybia confluens

Gefotografeerd: 13-10-2023


01-11-2016 Op een vermolmde boomstronk naast het ruiterpad trof ik een groep Bundelfranjehoeden. Bodem bewonende soort.

BUNDELFRANJEHOED " Psathyrella multipedata "


16-01-2015 De Dikrandtonderzwam is een algemene soort in dit gebied. De Dikrandtonderzwam leeft Parasitair op levende loofbomen.

DIKRANDTONDERZWAM " Ganoderma adspersum "


Echt judasoor is een soort die je in de Delftse Hout regelmatig tegenkomt. Deze soort leeft op takken en stammen van loofbomen, bij voorkeur op de Vlier.

ECHT JUDASOOR " Auricularia auricula-judae "


01-11-2016 Meerdere exemplaren van de Echte honingzwam waargenomen. De algemene soort groeit in bundels op stronken, wortels en aan de boombasis van loofbomen.

ECHTE HONINGZWAM " Armillaria mellea "


02-02-2015 Eikenbloedzwam waargenomen. De soort leeft op stammen en stronken van loofbomen, voornamelijk op Eik. 

EIKENBLOEDZWAM " Stereum gausapatum "


23-10-2019 Een zwam die er ook voorkomt in dit gebied is de Eikenweerschijnzwam. 

EIKENWEERSCHIJNZWAM " Pseudoinonotus dryadeus "


Esdoornhoutknotszwam - Xylaria longipes

Gefotografeerd: 11-10-2023


23-10-2017 Kwam ik een groepje Franjehoeden tegen. Deze paddenstoelen groeiden rond een dode boomstronk en zijn volgens mij allen dezelfde soort in verschillende leeftijdfases. Op de bovenste foto hebben de paddenstoeltjes witte lamellen en zijn waarschijnlijk de steriele vorm (bron: Michel Beeckman). Mogelijk is het de Bundelfranjehoed.

FRANJEHOED " Psathyrella sp f. substerilis  "


13-09-2019 Op een laag strooiselhout groeide een fraaie groep Franjehoeden. Het zou de Dubbelgangerfranjehoed of de Sierlijke franjehoed kunnen zijn, maar daar is microscopisch onderzoek voor nodig om een zekere determinatie te krijgen.

FRANJEHOEDEN " Psathyrella spec " 


16-08-2019 Op de Korftlaan groeide aan de kant van de weg in houtstrooisel een groep Geaderde leemhoeden. Is een vrij algemene soort die de voorkeur geeft aan houtstrooisel. 

GEADERDE LEEMHOED " Agrocybe rivulosa "


Een lastig te determineren soort. Eigenlijk alleen te determineren door microscopisch onderzoek.

GEELBRUINE SPLEETVEZELKOP " Inocybe rimosa sl, incl. obsoleta, perlata, umbrinella " ?


19-10-2018 Het Geel hoorntje is een soort die je regelmatig kan tegenkomen in dit gebied. Deze soort groeit op dood loofhout, stammen en takken.

GEEL HORENTJE " Calocera cornea "


06-03-2017 Ook de Gekraagde aardster is regelmatig in de Delftse Hout aan te treffen. Een vrij algemene op de bodem levende soort in loof en naaldboombossen. 

GEKRAAGDE AARDSTER " Geastrum triplex "


30-09-2019 Kwam ik een mooi groepje tegen van vermoedelijke de Gele knolvezelkop. Microscopisch onderzoek is nodig voor een zekere determinatie. De soort groeit het liefst op humusarm zand.

GELE KNOLVEZELKOP " Inocybe mixtilis sl, incl. xanthomelas "


24-02-2016 De Gele korstzwam kun je in dit gebied aantreffen op dode boomstammen. Vrij algemene soort die voorkomt op dood loofhout.

GELE KORSTZWAM "  Stereum hirsutum " 


16-01-2015 Ook de Gele trilzwam kun je aantreffen op takjes en boomstammen in dit gebied. Een vrij algemene soort, doorschijnend gelatineus die je vooral aantreft op takjes van loofbomen.

GELE TRILZWAM " Tremella mesenterica "


01-11-2016 Ook de Geschubde inktzwam is een soort die je in de Delftse Hout regelmatig tegenkomt. Een op de grond levende soort die je op allerlei plaatsen kan tegenkomen.

GESCHUBDE INKTZWAM " Coprinus comatus "


17-10-2019 Aan de voet van stronken of stammen kun je de Gesteelde lakzwam tegenkomen. Deze soort geeft de voorkeur aan loofbomen zoals Beuk, Eik, Populier en Paardenkastanje en is parasitair. Dit is een oud exemplaar.

GESTEELDE LAKZWAM " Ganoderma lucidum "


23-11-2014 In de Heentuin trof ik mooie jonge exemplaren van de Gewone beurszwam. De soort leeft het liefst op humusrijke grond, compost of houtsnippers. 21-10-2019 kwam ik een volwassen exemplaar tegen op linker foto

 

GEWONE BEURSZWAM " Volvariella gloiocephala "


16-11-2018 De Gewone glimmerinktzwam is een algemene soort die je heel vaak tegenkomt. Deze soort leeft in bundels op dode stronken of takken van loofbomen. 

GEWONE GLIMMERINKTZWAM " Coprinellus micaceus "


09-09-2015 De Gewone krulzoom is een grote paddenstoel die je regelmatig op de grond in groepjes in dit gebied kan tegenkomen. Deze algemene soort leeft in bossen op de grond en geeft de voorkeur aan de Berk.

GEWONE KRULZOOM " Paxillus involutus " 


16-01-2017 Ook de Gewone oesterzwam is een paddenstoel die je hier regelmatig tegenkomt. De soort komt zowel voor op levende als dode stronken en takken van loofbomen. 07-08-2019 trof ik mooie piepjonge exemplaren rechts op een dode boomstronk.

GEWONE OESTERZWAM " Pleurotus ostreatus "


Gewone zwavelkop - Hypholoma fasciculare

Gefotografeerd: 11-10-2023


14-11-2018 Ook deze soort kun je regelmatig tegenkomen in dit gebied.  Deze algemene soort groeit het liefst op houtsnippers, takjes of twijgen.

GEWOON DONSVOETJE " Tubaria furfuracea "


23-11-2017 Gewoon elfenbankje is een zwamsoort op dode boomstronken en takken die je regelmatig in al zijn verschijningsvormen in dit gebied tegenkomt. Deze soort leeft op dode stronken, stammen en takken van loofbomen, soms op naaldhout.

GEWOON ELFENBANKJE " Trametes versicolor " 


06-02-2015 Deze soort, die meestal in bundels leeft, is algemeen in de Delftse Hout. Deze zeer algemene soort tref je aan op dode stronken van loofbomen.

GEWOON FLUWEELPOOTJE " Flammulina velutipes "


16-10-2019 Door graafwerkzaamheden rond de plas was er vele kale grond aan de oevers waar zich honderden Gewone korthaarschijfjes bevonden. Deze soort houdt van humusrijke grond.

GEWOON KORTHAARSCHIJFJE " Melastiza chateri "


03-11-2015 Dode takjes en stammetjes kunnen soms helemaal vol zitten met dit kleine Gewoon meniezwammetje. Deze soort kom je zowel op dode als levende takken tegen.

GEWOON MENIEZWAMMETJE " Nectria cinnabarina "


06-10-2018 Kwam ik mooie jonge exemplaren tegen van de Goudvliesbundelzwam op een boomstronk. Dit is een algemene soort die in bundels op loofhout groeit. Exemplaren rechts uit dezelfde groep twee dagen later.

GOUDVLIESBUNDELZWAM " Pholiota aurivella "


04-09-2020 De Gladstelige glimmerinktzwam is een op de grond levende soort die je er ook tegen kan komen. De soort is matig algemeen en leeft op de grond. Soort lijkt op de Gewone glimmerinktzwam, maar integenstelling deze zijn groter en groeien op de grond in plaats van op hout. Microscopisch onderzoek zou noodzakelijk zijn voor een zekere determinatie.

GLADSTELIGE GLIMMERINKTZWAM "Coprinellus truncorum"


17-10-2019 Heel klein, onopvallend, zijn Grijswitte kalkkopjes te vinden op dode stammen. 

GRIJSWIT KALKKOPJE " Physarum leucophaeum "


31-12-2018 Ook de Grijze buisjeszwam is rijk vertegenwoordigd in dit gebied. De soort groeit op stronken en liggende en staande stammen van loofbomen.

GRIJZE BUISJESZWAM " Bjerkandera adusta "


30-11-2018 Ook de Groene schelpzwam is in dit gebied te vinden. Deze algemene soort leeft op dode stammen van bijv. Beuk, Berk, Eik en Els.

GROENE SCHELPZWAM " Panellus serotinus "


17-10-2019 Op kruidachtige plantresten op de grond kan je Groot kalkschuim tegenkomen. Het is een matig algemene soort.

GROOT KALKSCHUIM " Mucilago crustacea "


16-09-2018 Ook de Grote bloedsteelmycena is in dit gebied op dode stronken en stammen in het najaar als mooie bundels te vinden. Deze soort groeit graag als bundels op dood hout en schors. Meestal van loofbomen soms ook op naaldhout.

GROTE BLOEDSTEELMYCENA " Mycena haematopus "


04-10-2018 De Grote kale inktzwam is een in groepen op de grond levende soort die je in dit gebied regelmatig tegenkomt. Deze soort kun je overal tegenkomen, leeft op dode wortels van loofbomen.

GROTE KALE INKTZWAM " Coprinus atramentarius "


06-10-2018 Ook de Harslakzwam is een soort die je in dit gebied kan aantreffen. Deze soort leeft aan de voet van levende Eiken.

HARSLAKZWAM " Ganoderma resinaceum "


23-10-2019 Op plekken waar houtstrooisel ligt kun je Hazenpootjes aantreffen in dit gebied. Deze soort leeft op de grond, liefst op spaander en splinters, van loofbomen.

HAZENPOOTJE " Coprinus lagopus "


04-10-2017 De Helmmycena tref je hier ook. Deze soort leeft op dood hout en schors van loofbomen.

HELMMYCENA " Mycena galericulata "


14-11-2018 Ook de Houtknotzwam of Dodemansvingers kun je in dit gebied op dood hout aantreffen. Deze soort vindt je vaak in bundels of groepen op dood op de grond liggende boomstammmen van loofbomen. 

HOUTKNOTSZWAM " Xylaria polymorpha "


31-12-2018 Tussen de wortels van een gerooide boomkluit trof ik het Ingedeukt meniezwammetje. Deze vrij algemene soort groeit als dichte groepen op hout, schors of op de grond.

INGEDEUKT MENIEZWAMMETJE " Hydropisphaera peziza "


Een lastig te determineren soort is de Kaaszwam. Deze kwam ik tegen bij één van de parkeerplaatsen op een vermolmde boom.

KAASZWAM " Postia spec "


28-08-2018 Kwam ik groepen tegen van deze zeldzame soort de Kapjesinktzwam. Deze soort leeft op snippers, spaanders van dood loofhout.

KAPJESINKTZWAM " Coprinopsis strossmayeri " 


07-09-2015 Op dode stukken hout kun je er ook de Klontjestrilzwam vinden. Algemene soort die leeft op dood hout van loofbomen.

KLONTJESTRILZWAM " Myxarium nucleatum "


11-10-2017 Ook de Knolhoningzwam is in dit gebied te vinden. Leeft op dood hout of op de grond op ingegraven hout van loofbomen.

KNOLHONINGZWAM " Armillaria lutea "


11-10-2018 Aan de rand van de Delftse Hout bij Klein Delfgauw kun je Knolparasolzwammen tegen komen. Deze algemene soort leeft op voedselrijke grond.

KNOLPARASOLZWAM " Macrolepiota rachodes "


03-11-15 De Kogelhoutskoolzwam die er uit ziet als zwarte en bruine (jong) ballen kom je zeer regelmatig tegen op dode boomstronken. Deze soort komt voor op dood loofhout, voornamelijk van de Es.

 

KOGELHOUTSKOOLZWAM " Daldinia concentrica "


01-11-2016 Kwam ik een groep Franjehoeden tegen, waarschijnlijk de Kroontjesfranjehoed. Deze soort leeft op rijk zand waar dood hout in begraven is. Microscopisch onderzoek is noodzakelijk voor een zekere determinatie.  

KROONTJESFRANJEHOED " Psathyrella olympiana " ?


02-10-2015 Ook de Langsteelfranjehoed kun je in dit gebied tegenkomen.  Deze algemene soort leeft in groepen op de grond, bij houtsnippers en rot hout.

LANGSTEELFRANJEHOED " Psathyrella conopilus "


Onder Meidoorn en Sleedoorn kan je het Meidoorndonsvoetje tegenkomen. Deze soort leeft op kalkhoudend humusrijk zand. 

MEIDOORNDONSVOETJE " Tubaria dispersa "


27-07-2015 Op dode stronken en boomstammen van naaldbomen kun je er de Olijfgroene druppelzwam tegenkomen. Soort is vrij zeldzaam en microscopisch onderzoek is noodzakelijk voor een zekere determinatie. 

 

OLIJFGROENE DRUPPELZWAM " Dacrymyces minor "


12-01-2015 De Oranje aderzwam kom je regelmatig tegen in dit gebied. Deze soort groeit op dood hout en schors van de Eik.

ORANJE ADERZWAM " Phlebia radiata "


Een algemene kleine op de grond, op takjes en twijgen levende soort is de Oranje dwergmycena

ORANJE DWERMYCENA " Mycena acicula "


02-02-2015 Ook de Paarse knoopzwam kun je in dit gebied tegenkomen op dode boomstammen en stronken. Deze soort leeft op dood hout.

PAARSE KNOOPZWAM " Ascocoryne sarcoides "


14-11-2016 En ook de Paarse korstzwam kun je er op dode stronken en boomstammen tegenkomen. Deze soort is zeer algemeen en leeft op dood hout van loofbomen.

PAARSE KORSTZWAM " Chondrostereum purpureum "


16-10-2019 Soms kom je ook de Paarse schijnridderzwam tegen. Deze soort leeft op de grond op voedselrijke plekken.

PAARSE SCHIJNRIDDERZWAM " Lepista nuda "


19-09-2019 Kwam ik een mooi groepje tegen van de Parelhoenchampignon. Deze soort leeft op voedselrijke bodem.

PARELHOENCHAMPIGNON " Agaricus moelleri "


31-12-2018 Van de stuifzwammenfamilie kun je ook de Peervormige stuifzwam tegenkomen in dit gebied. Deze soort leeft het liefst op vermolmde stronken van loofbomen. 21-10-2019 Op dezelfde boom jongen exemplaren

PEERVORMIGE STUIFZWAM " Lycoperdon pyriforme "

10-11-2023 Zeer jonge exemplaren


Een grote glimmende, veelal donkerbruine zwam die je op liggende dode stammen kan tegenkomen, is de Peksteel. Deze soort heeft de voorkeur voor stammen van Beuk, Es, Populier en Wilg.

PEKSTEEL " Polyporus badius "


Platte tonderzwam - Ganoderma applanatum

Gefotografeerd: 08-10-2023


17-10-2019 En ook de Plooivoetstuifzwam is in dit gebied vertegenwoordigd. Dit is een bodembewonende soort op rijke grond.

PLOOIVOETSTUIFZWAM " Calvatia excipuliformis "


10-10-2016 Het Plooirokje is ook in dit gebied te vinden. Het is een soort die op de grond leeft. Microscopisch onderzoek is nodig voor een zekere determinatie.

 

PLOOIROKJE " Coprinus plicatilis "


01-10-2017 Op dode stammen kan je Poederige kussenzwammetjes tegenkomen. Deze soort leeft op dood hout van loofbomen.

POEDERIGE KUSSENTJESZWAM " Hypocrea pulvinata "


PRACHTVLAMHOED " Gymnopilus spectabilis "

Gefotografeerd: 11-10-2023


01-10-2017 Opvallend grote paddenstoel is de Reuzenchampignon. Ook deze kun je in dit gebied tegenkomen. Deze soort houdt van humusrijke grond en tref je meestal aan als groep.

REUZENCHAMPIGNON " Agaricus augustus "


16-09-2018 Een opvallende verschijning, veelal aan de voet van Beuken, is de Reuzenzwam. Deze soort groeit aan de voet van levende loofbomen op de wortels.

REUZENZWAM " Meripilus giganteus "


06-10-2018 Ook de Roodplaathoutzwam is in de Delftse Hout te vinden. Dit is een vrij zeldzame soort die je treft op dode boomstammen van loofbomen.

ROODPLAATHOUTZWAM " Daedaleopsis tricolor "


19-10-2015 En ook de Roodporiehoutzwam is er op dode boomstammen en stronken te vinden. Deze soort is zeer algemeen en tref je op levende en dode stammen van Berk, Wilg, Els en Lijsterbes

ROODPORIEHOUTZWAM " Daedaleosis confragosa "


15-09-2019 Een slijmzwammetje wat je op rottende en vermolmde boomstronken kan aantreffen is het Rossig buiskussen. Deze soort groeit op dood hout van zowel loof- als naaldbomen.

ROSSIG BUISKUSSEN " Tubifera arachnoidea "


01-10-2017 Onder Berken kun je de Roze berkenrussula verwachten. Dit is een zeer algemene soort die op arme zanderige grond leeft.

ROZE BERKENRUSSULA " Russula betularum "


14-01-2015 Een mooi exemplaar van het Ruig elfenbankje trof ik aan op een dode boomstam op een parkeerplaats van de Delftse Hout. Deze soort leeft op hout van Berk, Wilg en Beuk. 

RUIG ELFENBANKJE " Trametes hirsuta "


09-09-2015 Lastig te vinden, maar zag deze soort naast de Gewone krulzoom. Deze soort leeft veelal als groep op humusrijk zand onder Eik en Beuk.

SCHOTELKLUIFZWAM " Helvella macropus "


01-10-2017 Meestal aan de voet van grote bomen kun je de Schubbige bundelzwam tegenkomen. Deze soort groeit het liefst als groepen op of bij loofbomen.

SCHUBBIGE BUNDELZWAM " Pholiota squarrosa "


23-11-2014 Als bundels op stammen en stronken of aan de voet van een boomstam kun je Sombere honingzwammen tegenkomen. Dit is een algemene soort die op zurige grond leeft.

SOMBERE HONINGZWAM " Armillaria ostoyae "


01-11-2016 Op dode stammen kun je er ook regelmatig de Spekzwoertzwam tegenkomen. De soort leeft het liefst aan de onderkant van rottende boomstammen. 

SPEKZWOERTZWAM " Merulius tremellosus "


16-10-2019 Een op de grond levende soort die er ook voorkomt is de Stinkparasolzwam. Deze soort houdt van een humusrijke en voedelrijke bodem.

STINKPARASOLZWAM " Lepiota cristata "


19-10-2015 Ook een soort die je meestal in groepen op dood hout aantreft is het Stobbezwammetje. De soort leeft het liefst op stronken en stammen van loofbomen zoals de Eik, Els, Berk en Wilg.

STOBBEZWAMMETJE " Kuehneromyces mutabilis "


28-08-2019 Op één van de parkeerterreinen van de Delftse Hout kwam ik een aantal Straatchampignons tegen. Een grote bodem bewonende soort in parken en plantsoenen.

STRAATCHAMPIGNON " Agaricus bitorquis "


15-11-2017 Een heel kleine soort die je op dood hout tegen kan komen is de Suikermycena. Deze soort is zeer algemeen en tref je op hout van loofbomen.

SUIKERMYCENA " Mycena adscendens "


01-10-2017 Ook op dode stronken kun je de Toefige labyrintzwam tegenkomen in dit gebied. Deze soort komt voor op zowel dode als levende stronken of stammen van loofbomen. 

TOEFIGE LABYRINTZWAM " Abortiporus biennis "


Ook de Tranende franjehoed, een zeer algemene soort, kom je zowel alleen of als bundels tegen in dit gebied. Het is een op de grond levende soort die je op allerlei plekken kan verwachten.

TRANENDE FRANJEHOED " Lacrymaria lacrymabunda "


01-10-2017 Een lastige familie om te determineren zijn de Vaalhoeden. Ook deze kun je in dit gebied aantreffen.

VAALHOED " Hebeloma spec "


13-09-2015 Op de grond kun je de lastig determineerbare Veelkleurige bosbekerzwam tegen komen. Deze zijn gedetermineerd na microscopisch onderzoek door Hans Adema. 

VEELKLEURIGE BOSBEKERZWAM " Peziza emileia "


24-02-2016 Op dode stammen kun je ook de Vergroeide kogelzwam tegenkomen. Deze soort groeit op dode stammen van de Berk.

VERGROEIDE KOGELZWAM " Hypoxylon multiforme "


22-02-2015 Ook op dode stammen kun je het Viltig judasoor verwachten. Deze soort leeft op stronken en stammen voornamelijk van de Iep.

VILTIG JUDASOOR " Auricularia mesenterica "


Waaierbuisjeszwam - Polyporus varius

Gefotografeerd: 11-10-2023


30-09-2019 Ook de Waaierkorstzwam kun je op dode stronken en stammen tegenkomen. Deze soort leeft het liefst op stammen van de Els.

WAAIERKORSTZWAM " Stereum subtomentosum "


16-10-2019 Ook het Waaiertje kun je aantreffen op stammen en stronken van loofbomen.

WAAIERTJE " Schizophyllum commune "


29-07-2015 Ook het Week oorzwammetje kun je op dode stammen vinden. Deze soort leeft op dood hout van loofbomen.

WEEK OORZWAMMETJE " Crepidotus mollis "


04-03-2019 Een zwam die je kan tegenkomen op dood hout is de Winterhoutzwam. Deze zwam kom je vooral tegen in de winter op dode stammen van Berk, Eik, Els en Beuk.

WINTERHOUTZWAM " Polyporus brumalis "


09-03-2016 Op dood hout, maar ook op dood blad kun je het Witdekselkalkbekertje vinden. Deze exemplaren groeiden op Eikenblad.

WITDEKSELKALKBEKERTJE " Craterium minutum "


18-10-2018 Op de grond liggende takjes daarop kun je de wonderschone Witte oorzwammetjes tegenkomen. Deze soort leeft op takjes en takken van loofbomen.

WIT OORZWAMMETJE " Crepidotus variabilis "


Een zwam die je erg vaak tegenkomt op dode stronken is de Witte bultzwam. Deze zeer algemene soort leeft het liefst op stronken van loofbomen zoals Beuk, Populier, Esdoorn en Es.

WITTE BULTZWAM " Trametes gibbosa "


17-10-2919 Ook de Witte kluifzwam is in dit gebied te vinden. Veelal zie je ze met meerderen als een groep op de grond staan. Het is een algemene soort die op humusrijk zand leeft.

WITTE KLUIFZWAM " Helvella crispa "


06-10-2018 Een op de grond levend soortje wat je kan tegenkomen is het Witte koraalzwammetje. Deze soort kom je vaak tegen op humusrijke plekken onder loofbomen.

WITTE KORAALZWAM " Clavulina coralloides "


13-09-2019 Een heel klein, mooi paddenstoeltje die er voorkomt is de Witte poederinktzwam. 

WITTE POEDERINKTZWAM " Coprinopsis candidata "


26-11-2015 Op dode stammen kun je de, meestal in bundels levend, Wollige bundelzwam tegenkomen. Leeft bij voorkeur op zaagvlakken bij levende en dode Populieren. 

WOLLIGE BUNDELZWAM " Hemipholiota populnea "


29-05-2017 Een zwam die je als parasiet op levende loofbomen kan treffen is de Zadelzwam. Deze soort is zeer algemeen.

ZADELZWAM " Polyporus squamosus "


Zilveren boomkussen - Reticularia lycoperdon

Gefotografeerd: 29-09-2023


Zilveren schijnpluimpje - Stemonitopsis typhina

Gefotografeerd: 16-10-2019


17-10-2019 Op de grond, vaak in groepen, kun je de Zilvergrijze ridderzwam tegenkomen. Deze soort leeft op humusarme klei.

ZILVERGRIJZE RIDDERZWAM " Tricholoma argyraceum sl, incl. scalpturatum "


21-10-2019 Op een dode boomstam zat een groep Zwarte knoopzwammen. Dit is een algemene soort die je op dode stammen van de Eik kan tegenkomen.

ZWARTE KNOOPZWAM " Bulgaria inquinans "


15-08-2018 Een opvallende zwam is de Zwavelzwam. Het exemplaar hier afgebeeld was één meter breed. Deze soort leeft als parasiet op stammen van levende loofbomen zoals Wilg, Eik, Tamme kastanje en Populier. 

ZWAVELZWAM " Laetiporus sulphureus "


13-05-2015 Een soort die je in grote zwermen tegen kan komen op dood hout of op de grond waar hout is ingegraven is de Zwerminktzwam.

ZWERMINKTZWAM " Coprinellus disseminatus "


Naar beste vermogen heb ik de hierboven beschreven soorten gedetermineerd door ze te vergelijken in boeken en ook met hulp van  Facebookgroepen van andere paddenstoel-geinteresseerden. Paddenstoelen determineren is niet makkelijk, er is vaak microscopisch onderzoek, o.a. proeven, ruiken, plukken en doorsnijden enz voor nodig. Ik laat ze veelal onaangeraakt staan zodat ook anderen ervan kunnen genieten. Er kunnen dus determinaties tussen staan die niet correct zijn. Mocht iemand een foutieve determinatie ontdekken dan sta ik altijd open voor correctie of verbetering. Mocht ik in de toekomst nog soorten treffen in de Delftse Hout die nog niet in deze publicatie zijn opgenomen dan worden zij er tussen gevoegd.


Boven bij Auteur treft u een contactformulier aan, mocht u vragen, opmerkingen of verbeteringen willen melden dan hoor ik ze graag


SOORTEN DIE NOG NIET OP NAAM GEBRACHT ZIJN