LIBEL BEZOEKEN IN MIJN ACHTERTUIN

Ondanks dat mijn achtertuintje niet echt het leefgebied is voor libellen wordt de tuin in het voorjaar en zomer toch wel bezocht door Libellen en Juffers. Meestal zijn het éénmalige bezoekjes en soms wordt ons kleine vijvertje geinspecteerd. In dit artikeltje laat ik de soorten zien die ons tuintje een bezoek hebben gebracht om daar zo een overzicht van te krijgen.

 

De eerste bezoeker die is vast gelegd was op 17-07-2015. Een Heidelibel. Omdat de poten gele strepen heeft komen de Steenrode of Bruinrode heidelibel in aanmerking, maar kun je pas met zekerheid zeggen als je hem frontaal kan bekijken of hij een snor heeft.

Heidelibel op de Kuiflavendel


Op 23-07-2017 een bezoek van een Heidelibel die wel herkenbaar was. De Steenrode heidelibel vrouw. Herkenbaar aan de gele strepen op de  poten en aflopende oogstreep (snor). Dat het een vrouwtje is zien we aan de afstaande legschede. Het is een ouder vrouwje,  te zien aan de rode kleur op de rug.

Steenrode heidelibel vrouw


Op 27-07-2017 landde er wederom een Steenrode heidelibel vrouw op een Anemoonknop. Dit keer een jonger exemplaar dat minder rood gekleurd was.

Een paar dagen later op 31-07-2017 hadden we ook een bezoek op de Anemoon van de Steenrode heidelibel man.


Op 12-07-2017 landde er op de schutting een Gewone overlibel vrouw die daar even kwam uitrusten.


Op 05-06-2016 landde er op de steun van de zonnewerering een Vroege glazenmaker om even uit te rusten. De soort is te herkenen aan de groene ogen en de citroengele spijkervormige vlek in het tweede segment.


Op 06-08-2016 kwam er een Paardenbijter of wel Kleine glazenmaker vrouwtje op bezoek om uit te rusten aan een Anemoon bloemstengel. Mannetje is donkerder bruin en blauw van kleur


Een paar dagen later op 09-08-2016 nogmaals een bezoek van een Paardebijter, maar dit maal het mannetje te herkennen aan de donkerder kleuren.


Ook juffertjes brengen af en toe een bezoek aan onze achtertuin. Zo was de eertste die vastgelegd is in 04-08-2015 een Houtpantserjuffer vrouw. Dat het een vrouwtje is, is duidelijk te herkennen aan het dikkere lijfje en legschede. Ze kwam even uitrusten op de rozenboog


Op 09-05-2018 kwamen zowel het Vuurjuffermannetje als  het vrouwtje op bezoek in de achtertuin. Ditmaal niet om uit te rusten maar om het vijvertje te inspecteren. Vrouwtje is alleen op die dag geweest, maar een mannetje is de komende dagen nog een aantal malen bij het vijvertje geweest.


Op dezelfde dag 09-05-2018 laat in de middag landde er nog een Watersnuffel man die nog niet op kleur is op de klimplanten op de schutting. Wel apart zo'n roze exemplaar.