LIBELLEN IN DE BOURGOGNE BIJ LE GROS CHIGY

door Aad Kleijweg

Libellen en andere leuke beestjes in de Bourgogne bij Le Gros Chigy en omgeving

De laatste week van juni 2018 verbleven wij een week in de Bourgogne in het kleine dorpje Le Bourg Rameau, gemeente Saint-André-Le-Desért. Vanuit dit dorpje liep een weggetje naar beneden naar het dorpje Le Gros Chigy waar zich een indrukwekkend oude kasteelboerderij bevond. In die week heb ik dagelijks een wandeling gemaakt naar Le Gros Chigy en het gelijknamige weggetje wat verder naar het zuiden liep omdat ik daar een klein meertje had ondekt waar het interessant was voor libellen en andere dieren die in dit artikeltje worden beschreven.

 

Kasteelboerderij bij Le Gros Chigy

 

Vanaf waar we woonden in Le Bourg Rameau was het ongeveer een half uurtje lopen om bij het meertje te komen. Het meertje zag er natuurlijk uit met oeverbegroeiing, maar gezien de hoge ligging zou het ook kunstmatig aangelegd kunnen zijn als waterreservoir. Wat het meertje voor mij interessant maakte was de aanwezigheid van de Blauwe breedscheenjuffers die voor mij een nieuwe soort waren, maar er kwamen ook nog andere interessante soorten voor.

Op de satelietfoto is goed te zien waar het meertje zich bevindt ten opzichte van het plaatsje Le Bourg Rameau waar wij een week in een geweldig mooi natuurstenen huis met grote tuin woonden.

 

Overzicht satelietfoto bij Le Gros Chigy

 

Meertje bij Le Gros Chigy

 

Op mijn eerste dag dat ik dit weggetje afliep voorbij Le Gros Chigy richting het meertje zag ik een wat grotere libel vliegen die gelukkig in een struik ging hangen om te rusten en ik hem op de foto vast kon leggen. Het bleek een jong mannetje Paardenbijter te zijn die zich mooi liet fotograferen.

 

Paardenbijter jong mannetje

 

Naast het weggetje liep een greppel waar op sommige plaatsen hoorbaar water doorheen sijpelde, daar hielden zich altijd juffertje op en ook in de begroeiing rond het meertje waren altijd juffertjes te vinden. In eerste instantie wist ik niet welke soort het was, maar 's avonds in de boeken gedoken kwam ik er achter dat het de Blauwe breedscheen juffers waren. Heb ze in allerlei hoedanigheden kunnen vastleggen, mannetjes, vrouwtjes, als tandem, paringswiel en bezig met ei-afzetten.

Blauwe breedscheenjuffer man ^ en vrouw >>


Blauwe breedscheenjuffer tandem en paringswiel

Blauwe breedscheenjuffer vrouw jong exemplaar

 

Op één van de middagen dat ik bij het meertje kwam zag ik dat de Blauwe breedscheenuffers bezig waren met ei-afzetting. Dit is een groepsgebeuren waarbij de mannetjes de vrouwtjes bij de nek vasthouden, hierbij recht overeind staan,  en de vrouwtjes op de plantenresten in een ondiep gedeeltje van het meertje de eieren afzetten in plantenresten. Deze juffers hebben dus waarschijnlijk als larven in het meertje geleefd.

 

Ei-afzetting van de Blauwe breedscheenjuffer

 

Filmpje van de ei-afzetting van de Blauwe breedscheenjuffers

 

Een andere libel die ook bij hetzelfde meertje woonde was een Platbuik man. Op één dag was er ook een vrouwtje waar hij flink achteraan jaagde, maar die heb ik de dagen erna niet meer waargenomen. De Platbuik man was een mooi exemplaar die graag poseerde om op de foto te komen.

 

Platbuik man

Op een keer dat ik bij het meertje was zag ik ook nog een Juffer die afweek qua kleur en vorm van de Blauwe breedscheen juffers. Het bleek het vrouwtje te zijn van de Mercuurwaterjuffer.

 

Mercuurwaterjuffer vrouw

 

Tijdens excursies in de omgeving reden we hetzelfde weggetje af richting Cluny, een plaats waar een indrukwekkend Abdij complex is, en kwamen we langs het plaatsje Massy. Langs dit plaatsje liep het riviertje Le Clapier. Tweemaal zijn we bij het bruggetje over het riviertje gestopt en beide keren troffen we op dezelfde plek op een tak in het water de Zuidelijke oeverlibel man aan.

 

Zuidelijke oeverlibel man

 

Een andere dag hebben we het plaatsje Salornay-sur-Guye bezocht. Een klein plaatsje waar het riviertje La Gande langs liep. Er was daar nog een mooie camping aan dit riviertje waar in de oeverbegroeiing zich mooie Weidebeek juffers ophielden.

 

Weidebeekjuffer man

 

Nog even terugkomend op het weggetje Le Gros Chigy richting het meertje waar de Blauwe breedscheen juffertjes en de Platbuik zich ophielden. Onderweg naar het meertje kwam ik elke dag veel vlinders tegen waarvan het Bruine zandoogje en het Dambordje het rijkst vertegewoordigd waren, maar ook Boomblauwtjes hielden zich daar regelmatig op.

Bruin zandoogje en Dambordje

Boomblauwtje vrouw

 

Onderweg naast het weggetje net voorbij het dorpje bevond zich een metalen reservoir, waar men water uit tapte, waar op de rand Groene kikkers zaten die direct het water in sprongen als je er langs liep. Door ze voorzichtig te benaderen kon je ze toch wel op de foto krijgen.

 

Eén van de kikkers in Le Gros Chigy

 

Aan de oever van het meertje groeide Knopig helmkruid waar zich hele mooie rupsen op bevonden van de Helmkruidvlinder. De Helmkruidvlinder is een nietszeggend bruine nachtvlinder, maar de rupsen zijn wonderschoon.

Knopig helmkruid en de Helmkruidvlinder rups

Uiteraard zijn we op dit weggetje en naaste omgeving nog veel meer moois tegen gekomen, maar het wordt teveel om dat allemaal in dit artikeltje op te nemen. Daarvoor verwijs ik naar het hoofdstuk FRANKRIJK op deze website. Daar is veel terug te vinden over deze plek, maar ook over andere plaatsen die in Frankrijk zijn bezocht.

Lijst van soorten libellen gezien bij Le Gros Chigy en omgeving

  1. Paardenbijter
  2. Blauwe breedscheenjuffer
  3. Mercuurwaterjuffer
  4. Platbuik
  5. Zuidelijke oeverlibel
  6. Weidebeekjuffer